2Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Training and Research Hospital, Ass. Dr.
3Asst. Chief. Dr.,
4Spec.. Dr.
5Prof. Dr.
Abstract
Kleine-Levin Syndrome (KLS) is characterized by periodic, sudden onset episodes of hypersomnia ,compulsive hyperphagia and behavioral-emotional disorders (like uncontrolled hypersexuality, irritability, impulsive behaviors). Episodes last from 1-2 days to 1-2 weeks and between the episodes remission is nearly complete. Depression, confusion, and thought disorders are often associated with symptomatology and may cause other psychiatric disorders (like schizophrenia, mood disorders, conversion disorder) or substance abuse to be considered in diagnosis. Even if this complex symptomatology cannot be easily explained by a single mechanism, a diencephalic—hypothalamic dysfunction is suspected.
The objective of this article is to review the literature on Kleine- Levine Syndrome, a rare disorder and to point out the problems in differential diagnosis by a case report. KLS is psychiatrically evaluated and psychiatric correlates of KLS including relationship with affective disorders and the possible emotional effects of episodes are discussed.
2Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ass. Dr.
3Şef Yrd. Uzm. Dr.,
4Uzm. Dr.
5Prof. Dr.
Kleine-Levin sendromu (KLS), 1-2 gün ile 1-2 hafta arasında süren, periyodik, ani başlangıçlı hipersomni, kompulsif hiperfaji ve davranışsal-duygulanımsal bozukluk (tipik olarak denetimsiz hiperseksualite, irritabilite, impulsif davranışlar) epizodları ile giden ve epizodlar arası dönemde tama yakın düzelme gösteren bir sendromdur. Depresyon, konfüzyon ve düşünce bozuklukları sıklıkla bu sendromun semptomatolojisi ile ilişkilidir ve diğer psikiyatrik tanıları (şizofreni, duygudurum bozuklukları, konversiyon bozukluğu) ya da madde kötüye kullanımını ayırıcı tanı açısından düşündürür. Bu semptomatoloji kolayca basit bir mekanizmaya bağlanmazsa da diensefalik —hipotalamik bir bozukluktan şüphelenilmektedir.
Bu makalenin amacı bir yaka nedeniyle az görülen bir sendrom olan Kleine-Levin sendromunu, ilgili literatürler ışığında gözden geçirerek ayırıcı tanıda yaşanabilecek güçlükleri ortaya koymaktır. Ayrıca KLS' ye, affektif bozukluklarla ilişkisini ve ataklar üzerine olası emosyonel etkileri kapsayacak şekilde psikiyatrik yönden yaklaşılıp, psikiyatrik bağıntılar tartışılmıştır.