E-ISSN: 1309-5749 | ISSN: 1018-8681 | Join E-mail List | Contact | Twitter
Comparison of Effects of Sertraline and Reboxetine on the Loss of Social Functioning in Major Depressive Disorder: A Randomized, Open-Labeled Study
1Uludağ University Faculty of Medicine, Department of Psychiatry, Spc. Dr.
2Asst. Assoc. Dr.
3Prof. Dr.
Dusunen Adam Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2006; 19(1): 5-13
Full Text PDF Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Objective: In this study we aimed to compare the effects of sertraline and reboxetine, which are influential on two different neurotransmitters, on social functioning.

Method: 41 patients conforming to the study protocol and who met DSM -IV MDD diagnostic c ı'iteria were recruited for the study. These subjects were distributed randomly into two groups, sertraline and reboxetine. The subjects were assessed six times during the study which lasted 11 weeks. At each assessment the subjects were asked to complete "Hamilton Depression Rating Scale" (HDRS), "Montgomery-Asberg Depression Rating Scale" (MADRS) and "Social Adaptation Self-evaluation Scale (SASS).

Results: In hoth groups, the decrease in HDRS and MADRS scores was found to be statistically significant starting from the 2nd visit, compared to the values prior to medication. The decrease in SASS scores, on the other hand, was significant starting from the 3rd visit. In comparison of reboxetine and sertraline groups, HDRS scores were found to be signific•antly higher in the reboxetine group in visits 2, 3, and 4. However, no significant difference was found in MADRS and SASS scores.

Discussion and Conclusion: In this study two antidepressants which create a selective effect via serotonin and noradrenalin were compared and it was found that clinically an earlier response and remission was provided with reboxetine. Nevertheless, it is notahle that there was no statistically signıficant diff'erence on their soeial functioning levels.


Majör Depresif Bozuklukta Sertralin ve Reboksetinin Sosyal İşlev Kaybı Üzerine Etkilerinin Karşılaştırılması : Randomize Açık Etiketli Bir Çalışma
1Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı , Uzm. Dr
2Yrd. Doç. Dr
3Prof. Dr.
Dusunen Adam Journal of Psychiatry and Neurological Sciences 2006; 1(19): 5-13

Amaç: Bu çalışmada, iki farklı nöral iletici üzerine etkili olan sertralin ve reboksetinin sosyal işlevsellik üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.

Yöntem: DSM-lV Major Depresif Bozukluk (MDB) tanı ölçütlerini karşılayan ve çalışma protokolüne uygun olan 41 hasta çalışmaya alındı. Bu hastalar sertralin ve reboksetin alan iki gruba eşit olarak rasgele dağıtıldı. Çalışma süresi olan 11 hafta boyunca toplam altı kez değerlendirilen hastalara her değerlendirme sırasında "Hamilton Depresyon Derecelendirme Olçeği" (HAM-D), "Montgomery ve Asberg Depresyon Derecelendirme Ölçeği” (MADRS) ve "Sosyal Uyum Kendini Değerlendirme Ölçeği" (SUKDO) dolduruldu.

Bulgular: Her iki ilaç grubunda hastaların HAM-D ve MADRS değerlerindeki düşüş ilaç öncesi değerlere göre vizit 2'den, SUKDÖ değerlerindeki düşüş ise, ilaç öncesi değerlere göre vizit 3'den sonra istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Reboksetin ve sertralin gruplarının karşılaştırılmasında; HAM-D değerleri vizit 2, vizit 3 ve vizit 4' te reboksetin grubunda sertralin grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek bulunurken, MADRS ve SUKDO değerleri açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır.

Tartışma ve Sonuç: Serotonin ve noradrenalin üzerinden seçici etki eden iki antidepresanın karşılaştırıldığı bu çalışmada reboksetin ile klinik olarak yanıt ve düzelmeye daha erken ulaşıldığı bulunmuştur. Ancak, sosyal işlevsellik düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmayışı dikkat çekicidir.